Verplaatsen rhododendrons

Verplaatsen rhododendrons

Het verplaatsen van uw Rhododenderon is relatief eenvoudig. Win wel eerst informatie in, want niet indere soort kan worden verplaatst!

Houd bij het verplanten rekening met het jaargetijde. Verplaats de plant in het najaar waneer de groeiperiode voorbij is. De plant verbruikt dan minder energie en heeft genoeg tijd om te wennen voordat de koude periode begint.

Gaat het om grote, oudere planten die u wilt verplaatsen? Dan is het verstanding om contact op te nemen. Dan kunnen wij u adviseren of het mogelijk is om uw Rhododendron(s) te verplaatsen.

 

 

 

 

 

Hoe verplaatst u een Rhododendron?

Kleine rhododendrons (tot circa 1 meter) zijn goed handmatig te verplanten. Steek de Rhododendron met een ruime kluit uit. De Rhododendron wortelt oppervlakkig, dus u hoeft niet heel diep te graven. Probeer te voorkomen dat u tijdens het graven de wortels afbreekt. Pak de Rhododendron voorzichtig op bij de stam, net boven de kluit. Grote Rhododendrons verplaatst u het best met een graafmachine. Om de Rhododendron te beschermen, worden de takken vaak aan de onderkant opgebonden. Zo kan de graafmachine goed onder de Rhododendron komen zonder dat er takken afbreken.

Hoe verplaatst u een Rhododendron?
Waar kunt u een Rhododendron naartoe verplaatsen?

Waar kunt u een Rhododendron naartoe verplaatsen?

Rhododendrons groeien van nature op open plekken in het bos. Ze houden van licht en lucht. Het beste is dus om de Rhododendron te verplaatsen naar een open plek in uw tuin. Graaf daar een gat wat dubbel zo breed is al de kluit van de Rhododendron. Omdat de Rhododendron oppervlakkig wortelt, hoeft het gat niet dieper te zijn dan zo’n 30 tot 40 centimeter. Plaats de Rhododendron in het plantgat en vul het gat met een mix van grond en Rhododendronaarde. Druk de grond vervolgens licht aan. Bij grote Rhododendrons is het aan te raden om de Rhododendron na het verplaatsen te stabiliseren met een houten paal. Zo is de Rhododendron minder kwetsbaar als het hard waait.

Hoe verzorgt u een Rhododendron na het verplanten?

Geef de Rhododendron direct na het verplaatsen veel water. De bodem onder de Rhododendron mag helemaal doorweekt zijn. U hoeft de Rhododendron na het verplanten geen mest te geven. Eigenlijk heeft de Rhododendron hierna alleen rust en tijd nodig om te wortelen en op de nieuwe plek zijn eigen biotoop te creëren. Laat daarom de bladeren van de Rhododendron onder de plant liggen als ze afvallen. Het blad vormt eerst een natuurlijke isolatielaag en wordt later door de natuur omgezet in voeding voor de Rhododendron.

Hoe verzorgt u een Rhododendron na het verplanten?
Een Rhododendron snoeien na het verplaatsen?

Een Rhododendron snoeien na het verplaatsen?

Het kan zijn dat de Rhododendron op de nieuwe locatie beter tot zijn recht komt in een andere vorm. Of dat de Rhododendron takken heeft die ‘raar’ uitsteken. U kunt een Rhododendron na het verplaatsen prima snoeien. Ook is het geen probleem om na het verplaatsen van de Rhododendron oud en dood hout te verwijderen. Zorg wel dat er aan elke tak die u terugsnoeit bladeren blijven zitten. Dit zorgt ervoor dat de Rhododendron na het verplaatsen en snoeien opnieuw zal uitlopen.

Wanneer kunt u het beste een Rhododendron verplaatsen?

U kunt een Rhododendron het beste in het najaar of de winter verplaatsen. De natuur staat dan stil, waardoor de kans het kleinst is dat u de plant beschadigt. Ook heeft de plant nog even de tijd om op de nieuwe plek te wortelen voor de bloeiperiode begint. Het voordeel van verplanten in de herfst is dat de (bodem)temperatuur nog relatief hoog is en het regelmatig regent. Gaat u de Rhododendron verplaatsen in de winter? Dan is de bodem vaak hard. Het voordeel hiervan is dat een graafmachine geen sporen maakt in uw tuin. Verplaats een Rhododendron niet in de zomer, want dan heeft de plant het relatief zwaar door de hitte en droogte. Ook voor de bloeiperiode in het voorjaar is het niet slim om Rhododendrons te verplaatsen, omdat de plant dan zijn energie steekt in het vormen van de bloemen.

Wanneer kunt u het beste een rhododendron verplaatsen?
Zijn alle Rhododendrons te verplaatsen?

Zijn alle Rhododendrons te verplaatsen?

De meeste Rhododendronsoorten zijn goed te verplaatsen. Ook als ze behoorlijk groot zijn. Het is zelfs mogelijk om Rhododendrons van vijf meter hoog te verplanten. De manier waarop de Rhododendron geworteld is, bepaalt met name of de Rhododendron te verplaatsen is. Zo is de Rhododendron Ponticum minder goed te verplaatsen omdat deze Rhododendron brede afleggers heeft. Hierdoor is het lastig om de Rhododendron op te pakken zonder de wortelstructuur te beschadigen. Wilt u weten of uw Rhododendron te verplaatsen is? Stuur ons dan per mail of app een aantal foto’s van de Rhododendron en de nieuwe plantplek. We adviseren u dan vrijblijvend over het verplaatsen van de Rhododendron.

Neem vrijblijvend contact op

Rhododendrons restaureren na verplaatsing

Het kan helaas gebeuren dat een Rhododendron op de nieuwe locatie niet aanslaat. Meestal gebeurt dit als de Rhododendron te diep wordt geplant, waardoor de wortels niet voldoende lucht krijgen en/of te vochtig worden. Is er na het verplaatsen van de rhododendrons bijvoorbeeld een gat in uw Rhododendronhaag ontstaan? Dan kijken we graag met u mee hoe u de haag het beste kunt restaureren. Stuur per mail of app foto’s van het ontstane gat in uw tuin. Dan denken we vrijblijvend met u mee.

Rhododendrons restaureren na verplaatsing
Rhododendrons laten verplaatsen door De Valouwe

Rhododendrons laten verplaatsen door De Valouwe

Wilt u zeker weten dat uw Rhododendron op de nieuwe plek aanslaat? Laat uw Rhododendron dan verplaatsen door Rhododendroncentrum De Valouwe. Wij creëren een optimale nieuwe plantplaats voor uw Rhododendron. Dit wordt in vakjargon de ‘vloer’ genoemd. Daarbij stemmen we de samenstelling van de vloer af op de bodemsoort van uw tuin. Een Rhododendron op zandgrond heeft bijvoorbeeld een andere ondergrond nodig dan wanneer u een Rhododendron verplaatst op een kleibodem of leembodem.

Neem vrijblijvend contact op

Bestaande Rhododendrons combineren met nieuwe Rhododendrons

Gaat u een Rhododendron verplaatsen? Dan is dat het perfecte moment om nieuwe vormen in uw tuin aan te brengen. Combineer een grote Rhododendron op zijn nieuwe plantplaats bijvoorbeeld met kleinere Rhododendrons of dwergrhododendrons. Of plaats de Rhododendrons in een Rhododendronwolk of Rhododendronhaag. Op die manier krijgt uw tuin een volledig nieuwe uitstraling. Rhododendroncentrum De Valouwe maakt graag een schets voor het gedeelte van uw tuin of de border waar u de rhododendron gaat herplanten. Daarbij kunnen we voor het ontwerp putten uit meer dan 250 verschillende Rhododendron soorten op onze kwekerij.

Bestaande Rhododendrons combineren met nieuwe Rhododendrons

Rhododendrons in pot verplanten

Steeds meer mensen kiezen ervoor om Rhododendrons in een pot te planten. Houd er rekening mee dat niet alle soorten geschikt zijn om in een pot te planten. Gewone Rhododendrons moet u eigenlijk elke twee jaar een ruimere pot geven en voorzien van nieuwe Rhododendronaarde. Wilt u Rhododendrons in pot liever niet verplanten? Dan kunt u het beste kiezen voor dwergrhododendrons. Deze Rhododendrons groeien minder hard en hoeft u dus minder snel te verplanten.

Vragen over het verplaatsen van Rhododendrons

Wilt u meer weten over het verplaatsen van Rhododendrons? Of heeft u of uw hovenier specifieke vragen over het verplanten van een Rhododendron in uw tuin? Neem gerust contact op met onze Rhododendron-experts. We delen vrijblijvend onze kennis over Rhododendrons en helpen u graag om de juiste beslissingen te nemen als het gaat om Rhododendrons verplaatsen. 

Neem contact op
Vragen over het verplaatsen van rhododendrons

Cookies?

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Ik ga akkoord