Snoeien Rhododendrons

Snoeien Rhododendrons

Snoeien van de Rhododendrons vraagt echter wel enige kennis. Niet alle Rhododendrons zijn namelijk geschikt om een hevige snoei te ondergaan.

Let er vooral op dat er niet te diep weggesnoeid wordt. Want hierdoor kan men de Rhododendron blijvend beschadigen. Er moet bij voorkeur altijd blad aan de steel achterblijven. De standaard lila, paarse en de witte kan je gemakkelijk snoeien of geheel terugzetten. Echter de Hybriden met alle bedenkbare kleuren kan en mag je niet zomaar rigoreus knippen.

 

 

 

 

 

Verschillende soorten snoei voor Rhododendrons

Er zijn verschillende manieren om Rhododendrons te snoeien. Van vormsnoei tot verjongingssnoei en van lichte snoei tot het rigoureus inkorten van Rhododendrons. Elke manier van snoeien kent zijn eigen doel en aanpak. We gaan de verschillende snoeivormen één voor één met u langs.

Verschillende soorten snoei voor Rhododendrons
Eerstejaarssnoei: uitgebloeide bloemen verwijderen

Eerstejaarssnoei

uitgebloeide bloemen verwijderen

Heeft u een nieuwe Rhododendron in uw tuin? Verwijder dan de bloemen nadat de Rhododendron voor het eerst gebloeid heeft. De Rhododendron zal dan namelijk al zijn energie steken in het vormen van de nieuwe scheuten. Het verwijderen van de bloemen doet u door de bloem vast te pakken tussen uw duim en wijsvinger. Breek vervolgens voorzichtig de bloem van de Rhododendron. Na het eerste jaar hoeft u de bloemen niet meer te verwijderen. 

Vormsnoei

de Rhododendron in het gewenste model

Van nature groeit de Rhododendron zowel in de hoogte als in de breedte. Bij vormsnoei haalt u een of meerdere takken van de Rhododendron weg om het model van de Rhododendron te beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan takken die vreemd uitsteken of kruisende takken. Het is ook mogelijk om de Rhododendron in een specifieke vorm te snoeien. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een Rhododendronwolk te maken. Of misschien wilt u juist een relatief hoge en smalle Rhododendronhaag creëren. Hiervoor past u dus vormsnoei toe.

Vormsnoei: de Rhododendron in het gewenste model
Verjongingssnoei: voor een volle groei

Verjongingssnoei

voor een volle groei

Bij verjongingssnoei snoeit u meerdere takken terug tot zo’n 50 centimeter boven de grond. Ook haalt u oude of dode takken uit de Rhododendron. Deze vorm van snoei zorgt ervoor dat de Rhododendron voller en compacter zal gaan ogen. Dit type snoei wordt vaak toegepast als de Rhododendron kale plekken heeft of aan de onderkant kaal begint te worden. Snoei bij verjongingssnoei terug tot net boven de laatste jonge scheut of knop. De Rhododendron zal dan vanaf dit punt weer gaan uitlopen. 

Lichte snoei

houdt de Rhododendron in toom

Rhododendrons groeien relatief traag. Toch komt er bij de meeste soorten zeker zo’n 10 tot 20 centimeter per jaar bij. Staat de Rhododendron in een border of op een andere plek met beperkte groeiruimte? Dan kunt u de Rhododendron elk jaar licht terugsnoeien. Daarbij haalt u zo’n 10 tot 20 centimeter van elke tak   af. Op deze manier zorgt u ervoor dat de Rhododendron de juiste verhouding houdt tot de andere beplanting in uw tuin.

Lichte snoei: houdt de Rhododendron in toom
Rigoureuze snoei: voor zeer grote Rhododendrons

Rigoureuze snoei

voor zeer grote Rhododendrons

Is een Rhododendron toch veel te groot geworden? Dan kunt u de plant rigoureus terugsnoeien, tot ongeveer één meter boven de grond. Laat hierbij de takken in de vorm van een gewei staan. Snoei de Rhododendron dus niet helemaal tot op de grond terug. Na een rigoureuze snoeibeurt ziet de Rhododendron er even iets minder mooi uit, maar na een week of 4 tot 6 zullen de terug gesnoeide takken weer blad gaan vormen.

Wanneer kunt u het beste de Rhododendron snoeien?

De beste periode om een Rhododendron te snoeien is direct na de bloeiperiode. De Rhododendron begint na de bloei namelijk met het aanmaken van nieuwe scheuten. Door te snoeien voordat de scheuten zijn aangemaakt, gaat er geen waardevolle energie verloren. De bloeitijd van de Rhododendron verschilt per soort. De meeste en populairste Rhododendrons bloeien in het voorjaar. Deze Rhododendrons snoeit u dus in april of mei. Wilt u een Rhododendron rigoureus terug snoeien? Dan kunt u dit het beste in december of januari doen. Dan is de Rhododendron namelijk in rust. Nadat u de Rhododendron rigoureus heeft teruggesnoeid, heeft de plant nog voldoende tijd om de slapende ogen te ontwikkelen.

Wanneer kunt u het beste de Rhododendron snoeien?
Waarmee kunt u Rhododendrons snoeien?

Waarmee kunt u Rhododendrons snoeien?

Het snoeien van Rhododendrons is niet moeilijk. Voor relatief kleine Rhododendrons kunt u een gewone snoeischaar gebruiken. Voor de wat grotere Rhododendrons met dikkere takken kunt u het beste een takkenschaar of takkenzaag gebruiken. Zorg dat de takkenzaag of takkenschaar scherp is en let erop dat het blad geen roest bevat. Als u zaagt met bot of roestig gereedschap, loopt u het risico dat schimmels of rot vat krijgen op uw Rhododendron. In het ergste geval kan de Rhododendron zelfs helemaal doodgaan.

Welke Rhododendrons zijn makkelijk te snoeien?

Niet alle Rhododendrons zijn makkelijk te snoeien. Soorten zoals de Rhododendron Taurus hebben bijvoorbeeld weinig slapende ogen. Ook gekruiste Rhododendrons lopen lastig uit. Wilt u zeker weten dat uw Rhododendrons goed te snoeien zijn? Kies dan voor één van onderstaande Rhododendron soorten.

 

  • Rhododendron Ponticum
  • Rhododendron Ponticum Roseum
  • Rhododendron Catawbiënse
  • Rhododendron Roseum Elegans
  • Rhododendron Cunningham's White
  • Rhododendron Jacksonii
  • Rhododendron English Roseum
  • Rhododendron Lee's Dark Purple
  • Rhododendron Nova Zembla

 

Welke Rhododendrons zijn makkelijk te snoeien?
Kleine Rhododendrons die u niet hoeft te snoeien

Kleine Rhododendrons die u niet hoeft te snoeien

Plaatst u een Rhododendron in een kleine border of wilt u een Rhododendron in een pot plaatsen? Dan kunt u het beste kiezen voor een Dwergrhododendron. Deze Rhododendrons blijven klein. U hoeft ze daardoor in principe niet te snoeien. Rhododendroncentrum De Valouwe beschikt over een groot assortiment Dwergrhododendrons. Ook kunnen we een gevarieerd Border-Boeket samenstellen met kleine Rhododendrons die op verschillende momenten bloeien. Heeft u interesse?

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Onderhoud na het snoeien van de Rhododendron

De Rhododendron is een sterke plant. Daardoor is het in principe niet nodig om de Rhododendron te onderhouden na een snoeibeurt. U hoeft deRhododendron bijvoorbeeld geen mest te geven. In hete, droge periodes is het wel verstandig om na het snoeien van de Rhododendrons de planten extra water te geven. Doe dit altijd van onderaf, het liefst met een druppelslang. Op deze manier loopt u geen risico dat het blad gaat schimmelen.

Onderhoud na het snoeien van de Rhododendron
Online advies over het snoeien van Rhododendrons

Online advies over het snoeien van Rhododendrons

Wilt u meer weten over Rhododendrons snoeien? Of heeft u of uw hovenier specifieke vragen over het snoeien van een Rhododendron in uw tuin? Neem dan gerust contact op met een van de Rhododendron specialisten van Rhododendroncentrum De Valouwe. We delen graag vrijblijvend onze kennis over het snoeien van Rhododendrons. Ook kunnen we via bijvoorbeeld beeldbellen uw hovenier assisteren bij een snoeibeurt.

Neem vrijblijvend contact op

Cookies?

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Ik ga akkoord