Rhododendron onderhoud

Rhododendron onderhoud

Uw Rhododendron van onderhoud voorzien? Dan bent u bij de Valouwe aan het juiste adres!
Neem contact met ons op en plan een onderhoudsafspraak, dan komen we bij u langs op locatie!

 

 

 

 

 

Rhododendron onderhoud: alles wat u moet weten

Rhododendron onderhoud

alles wat u moet weten

Rhododendrons zijn sterke en stijlvolle sierheesters die weinig verzorging nodig hebben. Plant u ze op de juiste manier? Dan heeft u in principe nauwelijks omkijken naar uw Rhododendrons. Slechts in een paar gevallen is er wel Rhododendron onderhoud nodig, bijvoorbeeld in droge periodes of wanneer de bodem niet (meer) de juiste samenstelling heeft. We leggen u graag uit wanneer en hoe u de Rhododendron water geeft en mest toevoegt.

Neem vrijblijvend contact op

Waarom heeft een Rhododendron weinig onderhoud nodig?

De Rhododendron komt van nature in bossen voor. De plant gedijt relatief goed op zure grond en heeft door de eeuwen heen een slim systeem ontwikkeld om ook op voedingsarme plekken te overleven. De Rhododendron creëert namelijk zijn eigen biotoop. De afvallende bladeren van de Rhododendron vormen een beschermende isolatielaag voor de wortels van de heester. Na verloop van tijd worden ze omgezet in voeding voor de plant. De Rhododendron is daardoor in principe zelfvoorzienend en heeft daardoor weinig onderhoud nodig.

Waarom heeft een Rhododendron weinig onderhoud nodig?
Juiste ondergrond voor rhododendrons

Juiste ondergrond

Heeft u vaak terugkerende problemen met uw Rhododendrons? Dan is de kans groot dat de ondergrond niet de juiste samenstelling heeft. Rhododendroncentrum De Valouwe is gespecialiseerd in het realiseren van optimale ‘vloeren’ voor Rhododendrons. Daarbij houden we onder meer rekening met het type Rhododendron en de bodemsamenstelling van uw tuin. Een Rhododendron heeft namelijk op een kleigrond een andere ‘vloer’ nodig dan op een zandgrond of leemgrond. Met de juiste vloer zult u merken dat u nauwelijks Rhododendron-onderhoud meer hoeft uit te voeren.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Wanneer moet u Rhododendrons water geven?

Veel mensen denken bij Rhododendron onderhoud aan beregening. Rhododendrons hebben inderdaad relatief veel water nodig, omdat ze grote bladeren hebben. Doordat de Rhododendron breed en oppervlakkig wortelt, kan de Rhododendron echter normaal gesproken voldoende vocht uit de bodem onttrekken. De ondergrond van de Rhododendron fungeert daarbij als een soort spons. Alleen in hete, droge periodes is het belangrijk om de Rhododendron te onderhouden door extra water te geven.

Wanneer moet u Rhododendrons water geven?
Hoe geeft u Rhododendrons water?

Hoe geeft u Rhododendrons water?

Rhododendrons kunt u het beste van onderaf water geven, bijvoorbeeld door middel van een druppelslang. Zo voorkomt u dat het blad nat wordt. Natte bladeren zijn gevoelig voor schimmelvorming, zeker onder broeierige omstandigheden. Wilt u bij het  Rhododendron-onderhoud de plant toch van boven water geven, bijvoorbeeld met een automatische sproeier? Doe dit dan tussen 5.00 en 7.00 uur in de morgen. Dan heeft het blad veel tijd om te drogen. 

Hoeveel en hoe vaak geeft u Rhododendrons water?

In hete, droge periodes geeft u Rhododendrons één tot twee keer per week water. Laat hierbij de druppelslang een paar uur aan staan. Het is namelijk beter voor Rhododendrons om in één keer veel water te geven, dan elke dag een klein beetje water. Dat geldt niet voor Rhododendrons in pot. In een pot verdampt relatief veel water uit de bodem. Daarom hebben Rhododendrons in pot tijdens langdurig droge periodes dagelijks water nodig.

Hoeveel en hoe vaak geeft u rhododendrons water?

Wanneer moet u Rhododendrons bemesten?

In principe hebben Rhododendrons geen meststoffen nodig. Alle voedingsstoffen die de plant nodig heeft, kan de Rhododendron namelijk uit de bodem halen. Dat maakt het Rhododendron onderhoud lekker makkelijk. Voorwaarde is wel dat het blad van de Rhododendron na het afvallen onder de plant blijft liggen. Slechts in uitzonderingsgevallen is het nodig om Rhododendrons te bemesten, bijvoorbeeld na een natte zomer. In een natte zomer kunnen er teveel natuurlijke voedingsstoffen uitspoelen waardoor de Rhododendron niet genoeg voeding uit de bodem kan halen. Ook dan heeft u maar weinig voeding nodig. Meestal volstaat zo’n 15 gram Rhododendronmest per plant. 

Bloemen van de Rhododendron verwijderen

Na de bloeiperiode kunt u de uitgebloeide bloemen van de Rhododendron verwijderen. Dit doet u door de knop vast te pakken tussen uw duim en wijsvinger. Breek vervolgens de knop rustig af. Door het verwijderen van de uitgebloeide bloemen zal de Rhododendron nog meer energie steken in het vormen van nieuwe scheuten en volgend jaar weer prachtig uitlopen. 

Bloemen van de Rhododendron verwijderen
Welke voeding gebruikt u voor Rhododendrons?

Welke voeding gebruikt u voor Rhododendrons?

Er zijn verschillende soorten mest voor Rhododendrons. Rhododendrons die op zandgrond staan hebben bijvoorbeeld meer magnesium nodig. Bij Rhododendrons die in de klei groeien, kunt u juist het beste Rhododendronvoeding met meer zwavelzuur en ammoniak gebruiken. Rhododendroncentrum De Valouwe beschikt over Rhododendronmest voor alle ondergronden. We adviseren u graag welk type mest geschikt is voor het onderhoud van uw Rhododendrons.

Wanneer Rhododendron snoeien?

In principe is het niet nodig om uw Rhododendrons te snoeien. De Rhododendron zal elk jaar vanzelf opnieuw uitlopen. Wilt u de Rhododendron op een specifieke manier vormen of in een bepaald formaat houden? Dan is snoei wel noodzakelijk. U kunt dit het beste vlak na de bloeiperiode doen. Meer informatie over het snoeien van Rhododendrons vindt u op onze kennispagina over Rhododendrons snoeien. 

Wanneer Rhododendron snoeien?
Stel uw vragen over rhododendron restauratie

Stel uw vragen over Rhododendron restauratie

Heeft u een specifieke onderhoudsvraag? Liever vrijblijvend contact? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Neem contact op

Veelgestelde vragen rhododendron onderhoud

Mag ik mijn Rhododendron van bovenaf water geven?

Het is beter om de Rhododendrons geen water te geven van bovenaf. Wanneer de plant niet opdroogt ontstaat er snel een schimmelvorming. Dus het is beter om van onderen wateren te geven. Wij adviseren dan ook om een druppelslang bij de Rhododendrons te leggen. 

Moet ik de uitgebloeide bloemen verwijderen?

Ja, dit zorgt voor een betere knopvorming voor het volgende jaar.

Wanneer u net na de bloei de uitgebloeide bloemen verwijdert kan er een nog betere knopvorming ontstaan. In het voorjaar zal de Rhododendron je tracteren op een prachtige bloemenzee.

Het blad is licht van kleur. Wat kan ik daar aan doen?

Wanneer u Rhododendronblad licht van kleur is kan dit komen door een gebrek aan voedingsstoffen. U kunt beginnen met bijmesten. Kijk goed welke bemesting u daarvoor het beste kunt gebruiken. Wij adviseren u om speciale Rhododendronmest te gebruiken. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op Bemesten Rhododendrons.

Hoe moet je een Rhododendron onderhouden?

Rhododendrons zijn sterke en stijlvolle sierheesters die weinig verzorging nodig hebben. Wanneer de Rhododendrons op de juiste manier aangeplant  worden dan heeft men er in principe nauwelijks omkijken naar. Slechts in een paar gevallen is er wel Rhododendron onderhoud nodig, bijvoorbeeld in droge periodes of wanneer de bodem niet (meer) de juiste samenstelling heeft.

Wat heeft een Rhododendron nodig?

Een Rhododendron heeft weinig nodig. Wanneer de Rhododendron op de juiste manier – in voldoende Rhododendronaarde - aangeplant is heeft deze bijna niets nodig. Bij extreme warmte adviseren wij om de Rhododendrons voldoende water te geven van onderen af door middel van een druppelslang.

Cookies?

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Ik ga akkoord